Vad betyder märkningen på ekologiska produkter?

Ekologiskt är bra, det vet vi alla. Och det är faktiskt ett problem. Det finns tyvärr företag som utnyttjar att svenskar bryr sig så pass mycket om miljön. De hävdar att de erbjuder ekologiska produkter och miljövänliga tillverkningsmetoder då det inte riktigt stämmer. Att en del fuskar och hittar på är något som kan skada alla.

Men det finns absolut miljömärkning och miljövänliga material som du kan lita på. En pålitlig märkning är GOTS som inte bara bedyrar att du får ekologiska tyger av ekologisk bomull utan också innebär att hela tillverkningsprocessen har varit bra för vår jord. Utöver detta så finns det många märken som du ser på material som utges för att vara miljövänliga på olika vis.

Låt oss se lite närmre på vanlig märkning och ta reda på vad den egentligen betyder…

Trygg textil

När du är ute efter ekologiska tyger eller kanske ekologiska handdukar så blir du glad då du ser märkningen som kallas för Trygg textil. Men är den lika bra som GOTS? Det beror lite på vilka krav du ställer på produkterna. Märkningen betyder i grund och botten att plagget inte har några kemikalier som är farliga. Men du får ingen garanti för att tyget skulle vara 100 % ekologisk bomull eller att tillverkningsprocessen är bra för människa och natur.

Svanen och EU Ecolabel

Det här är bra märkning som säger lite mer än Trygg textil. Om du ser att ekologiska produkter av tyg har märkts med något av dessa märken så betyder det bland annat att det har ställts krav på innehåll och på tillverkningsprocess. EU Ecolabel (EU blomman) och Svanen överses av Miljömärkning Sverige som är ett statligt bolag. Med den här märkningen så vet du också att det har ställts krav på själva arbetsprocessen med tanke på de som tillverkar.

Fairtrade Cotton

Denna märkning är bra och handlar om att de som tillverkar bomull ska ha rättigheter och få god ersättning för sitt arbete. Men märkningen säger ingenting om bomullens kvalitet. Om du vill ha ekologiska handdukar med 100 % ekologisk bomull så räcker det inte med Fairtrade.

GOTS – Global Organic Textile Standard

Ekelunds handdukar och ekologiska tyger har GOTS-märkning och den är en av de allra bästa som finns just nu. GOTS handlar verkligen om ekologiska tyger. Märkningen ställer krav på att odlingen av bomull ska vara ekologisk, miljömässig och socialt ansvarsfull. Man ser på viktiga saker som hur mycket vatten som används såväl som användning av kemikalier för att framställa tyger. Med GOTS så är minst 70 procent av plagget gjort av ekologiska fibrer, Ekelund väver med 100% ekologiska fibrer. Det fina är att det går att spåra bomullen som används tillbaka till gården där den har odlats.

Det finns alltså en hel del att tänka på då det gäller miljömärkning och ett märke är inte alltid samma sak som en bra ekologisk produkt. Det gäller att du förstår vad märkningen innebär för att du ska kunna ta ställning till dess betydelse. Men en sak kan vi vara säkra på, när det står GOTS så rör det sig verkligen om ekologiska tyger och ansvarsfull tillverkning!

<3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *